Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021

Αντίο Gawith και B. S. Flake

 Από τότε που ο Samuel Gawith επανήλθε στη δανική αγορά πριν από 6-7 χρόνια μέσω ενός από τους τοπικούς εισαγωγείς καπνού, ήμασταν οι πρώτοι που υποστηρίξαμε αυτήν την πρωτοβουλία.

Είχαμε ακόμη και έναν εκπρόσωπο στο κατάστημα μας για μια εκδήλωση. Τρεις από τις εικόνες εδώ είναι από εκείνη την εκδήλωση και όπως μπορείτε να δείτε ήταν στην παλιά τοποθεσία. Αυτός ο εκπρόσωπος ήταν ο Bob Gregory και μεταξύ των καπνιστών είναι ένας θρύλος.


Δυστυχώς, δεν εργάζεται πλέον στον Samuel Gawith, αλλά αυτό δεν αλλάζει το σημείο αυτής της ιστορίας.

Η εκδήλωση ήταν τέλεια, και είχα μια έκρηξη με τον Μπομπ. Μετά την εκδήλωση βγήκαμε έξω και καταλήξαμε να συζητήσουμε μια ιδέα που είχα για έναν καπνό. Πιστεύω ότι είχα ήδη το όνομα έτοιμο: Brown Sugar Flake.

Μετά την επίσκεψη του Μπομπ του έστειλα μερικά δείγματα ενός άλλου εμβληματικού καπνού που δυστυχώς βγήκε εκτός παραγωγής - το Orlik Brown Slice (αν το βρείτε σήμερα σε κουτιά καθώς ώς Vintage καπνός, αναμένετε να πληρώσετε περίπου 100 USD για 50 γραμμάρια). Το φθινόπωρο του 2014 και το χειμώνα 2014-2015 είχαμε δοκιμαστικά δείγματα να πηγαινοέρχονται. Είχαμε πολλά.

Εάν με ρωτήσετε, καταλήξαμε να κάνουμε μια ιδιοφιή πράξη: Προσθέσαμε ελάχιστες δόσεις απο Oriental και Burley. Και έτσι λοιπόν το τελικό Brown Sugar Flake είχε γεννηθεί!


Αυτό είναι το e-mail του Bob προς τον Nikolaj από τον Μάρτιο του 2015:

"Αγαπητέ Nik.

Το Brown Sugar Flake είναι έτοιμo και συσκευασμένo και είναι ακόμα καλύτερo από πριν. Λάβαμε τις συμβουλές σου και προσθέσαμε λίγο Oriental και λίγο Burley, και είναι φανταστικό. Θα σε αφήσω να κρίνεις.

Αυτό θα φύγει από το Κένταλ αύριο και θα είναι μαζί σας την επόμενη εβδομάδα.

  Επίσης, ρίξτε μια ματιά στο συνημμένο. Αυτό το στείλαμε στους διανομείς μας νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα και ήμουν σίγουρος ότι θα θέλατε να το διαβάσετε.

Για οποιεσδήποτε ερωτήσεις, είμαι εδώ.

Οι καλύτερες ευχές μου

Bob."


Ο καπνός έφτασε και οι πωλήσεις εκτοξεύτηκαν στα ύψη. Θυμάμαι ότι ξεπουλήσαμε αρκετά γρήγορα.

Εκείνη την εποχή, εξακολουθούσαμε να εξάγουμε καπνό, έτσι το Brown Sugar Flake έγινε σύντομα ανάρπαστο και όλοι ήμασταν πολύ περήφανοι.


Με τα χρόνια οι πωλήσεις πήγαν καλά και από τότε έχουμε πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος της επιλογής από τον Samuel Gawith. Όντας όμως στην επιχείρηση καπνού, αντιμετωπίζουμε εμπόδια.

Ένα εμπόδιο ήταν ότι τον Μάιο του 2017 έπρεπε να αλλάξουμε το όνομα από Brown Sugar Flake σε B. S. Flake απλώς και μόνο επειδή οι κανονισμοί της ΕΕ απαγόρευαν τη χρήση υπερθετικών ή περιγραφικών (και θελκτικών) λέξεων όπως «ζάχαρη».

Όντας εταιρεία για ενήλικες πιστεύαμε ότι αυτό ήταν γελοίο, εξ ου και έτσι δώσαμε το νέο όνομα B. S. Flake.


Λές και αυτό δεν ήταν αρκετό, δυστυχώς συναντήσαμε ένα νέο εμπόδιο:

Τώρα γίνεται λίγο πιό περίπλοκο. Η ΕΕ έχει έναν κανονισμό για τα καπνά, συμπεριλαμβανομένων των καπνών πίπας, όπου προστίθεται φόρος 70% σε προϊόντα που παράγονται εκτός της ΕΕ. Αυτό είναι πάνω από τον κανονικό φόρο καπνού (που μόλις αυξήθηκε στη Δανία), τον ΦΠΑ κ.λπ.

Δεδομένου ότι η Αγγλία αποφάσισε να αποχωρήσει από την ΕΕ, μια εταιρεία όπως η Samuel Gawith θα θεωρείται «προμηθευτής προϊόντων καπνού εκτός της ΕΕ» και πρέπει να συμμορφώνεται με διαφορετική φορολογία. Εν ολίγοις, αυτό σημαίνει ότι ένα κουτί καπνού από τον Samuel Gawith το 2021 θα κοστίσει περίπου 300-350 DKK ή περίπου 60 USD / 50 EUR. Απλώς και μόνο επειδή είναι πλέον «καπνός εκτός της ΕΕ». Αυτός ήταν και είναι ο λόγος που δεν φέρνουμε καμία από τις πολλές αμερικανικές μάρκες εδώ στη Δανία.

Για αυτόν τον λόγο, ο αντιπρόσωπος εδώ στη Δανία αποφάσισε να σταματήσει την εισαγωγή καπνών Samuel Gawith και συμφωνούμε με αυτήν την απόφαση.

Οι τιμές το 2021 θα είναι τόσο υψηλές που δεν πιστεύουμε ότι μπορούμε να δεσμευτούμε για τον ελάχιστο απαιτούμενο όγκο παραγγελίας χονδρικής που απαιτείται απο την Samuel Gawith προκειμένου να μας προμηθεύσει καπνά. Αυτό σημαίνει ότι το τρέχον απόθεμα είναι το τελευταίο που θα δείτε για τα καπνά του Samuel Gawith στη Δανία.


Τι θα συμβεί στον B. S. Flake; Ειλικρινά, δεν το γνωρίζουμε ακόμη. Δεδομένου ότι έχουμε το δικαίωμα να το πουλήσουμε αλλά όχι αγοράς (με τέτοιες τιμές), ελπίζουμε να βρούμε κάποια λύση για να κάνουμε τους πολλούς παγκόσμιους οπαδούς του καπνού ευχαριστημένους.

Όσον αφορά το μείγμα του δεύτερου house blend μας από τον Samuel Gawith, Beginner's Luck, αυτό θα διακοπεί γενικά.


Το Palace Gate από τον Samuel Gawith θα ήταν μια καλή εναλλακτική λύση και ως επιλογή μας θα έλεγα το Seaweed από τον Erik Nørding.

Στους πολλούς πελάτες μας εδώ στη Δανία μπορώ να προτείνω να αγοράσουν τώρα τα διαθέσιμα κουτιά της SG και να θυμίσω οτι τα καλά σφραγισμένα κουτιά από τον Samuel Gawith έχουν μεγάλη αντοχή στον χρόνο.

Έτσι με όλα τα παραπάνω με θλίψη μπορώ να πω αντίο στον Samuel Gawith. Θα μου λείψεις!


Nikolaj Nielsen

CEO of The Danish Pipe Shop

Πηγή: https://www.danishpipeshop.com/n/Niks-Corner

Σε ελεύθερη μετάφραση: Big Fish Big Pipe.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου