Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Καπνική Ολαισθησία

Πολλοί αναρωτιούνται για ποιο λόγο πριν την πόση κάποιου ποτού σε μια παρέα χτυπάμε όλοι μαζί τα ποτήρια ο ένας του άλλου. Υπάρχουν διάφορες απαντήσεις στο παραπάνω ερώτημα, ωστόσο μία από αυτές την συναντά κανείς συχνά ως την επικρατέστερη.
Και αυτή είναι πως το ποτό το κρατάς στα χέρια σου, το βλέπεις, το μυρίζεις και το γεύεσαι, φαίνεται δηλαδή να διεγείρει τέσσερις από τις αισθήσεις σου. Λείπει έτσι μία μόνο αίσθηση να ικανοποιηθεί, αυτή της ακοής. Την ολοκλήρωση αυτή με την διέγερση της ακοής και τελικά της συμμετοχής και των πέντε αισθήσεων στην πόση, προσφέρει το χτύπημα των ποτηριών με τον παραγόμενο από αυτά ήχο τους.

Φαίνεται πως υπάρχουν πράγματα που καθώς τα απολαμβάνεις πλημμυρίζουν τις αισθήσεις σου. Ολαισθησία λοιπόν είναι η πλήρης διέγερση και των πέντε αισθήσεών σου.

Και τί τάχα σχέση έχει αυτό με το κάπνισμα πίπας; Μα η πίπα προσφέρει μία από τις πλέον έντονες διεγέρσεις του συνόλου των αισθήσεών μας.

Ακουμπάς το ξύλο της και τον καπνό όταν τον τοποθετείς στο μπολάκι, ακούς τον ήχο της φλόγας να κατακαίει τον καπνό και να τριζοβολά σαν κάποιο μικροσκοπικό τζάκι, βλέπεις το σχήμα της, τις ευθείες και τις καμπύλες της, τον καπνό να βγαίνει απαλά από το μπολάκι της και το στόμα σου δημιουργώντας στον καμβά του κοντινού σου ορίζοντα ακαθόριστα ρευστά σχήματα, έπειτα γεύεσαι και μυρίζεις τις γεύσεις και τα αρώματα που αναδίδονται από το ξύλο και τον καπνό.

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά μετά από όλα αυτά λέω να γεμίσω ένα μπολάκι και να το ανάψω.

Καλή απόλαυση...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου